wtorek, 29 listopada 2016

Najlepsze kokosanki

Gdy ostatnio szwagierka powiedziała mi, że zjadłaby takie prawdziwe kokosanki, ale nie wie gdzie je kupić... to pomyślałam sobie: "po co kupować, skoro można samemu zrobić" :) Często przepis wymaga dodania samych żółtek (np. sernik, kruche ciasto) a białka zostają i nie wiadomo co z nimi zrobić, więc się wyrzuca. Od dzisiaj będziecie robić kokosanki z białek :) Pyszne- chrupiąca beza na zewnątrz, a  mięciutkie w środku.

Składniki:

  • 4 białka,
  • niepełna szklanka cukru (ok. 180 g),
  • 200 g wiórek kokosowych.

Przygotowanie: 

Białka ubijamy na sztywną pianę (możemy dodać szczyptę soli). Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Gdy białka mają formę sztywnej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy kleksy łyżką (pomagamy sobie drugą łyżką). Można również użyć szprycy dla ładniejszych kształtów, ja jednak nakładałam łyżką :) Z podanego przepisu wyszły 2 blaszki kokosanek ok. 40 sztuk.

Pieczemy 20-25 minut w 150-160 stopniach- piekłam z termoobiegiem ze względu na to, że piekłam dwie blaszki jednocześnie.

1 komentarz: