Składniki:
biszkopt:- 8 białek,
- 4 żółtka,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- 150 g maku,
- 100 g wiórek kokosowych,
- 100 g mąki pszennej.
- 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- 120 g cukru,
- 16 g cukru wanilinowego Dr. Oetker,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 2 starte skórki z cytryny,
- 200 g masła,
- sok z 2 cytryn,
- 80 ml wody,
- 3 łyżeczki cukru,
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i połowę gorącego mleka- miksujemy. Taką pastę jajeczną wlewamy do reszty mleka i ponownie gotujemy, aż do zgęstnienia budyniu- cały czas mieszamy. Budyń przykrywamy folią, tak by dotykała budyniu i odstawiamy do ostudzenia (nie mieszamy). Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy partiami ostudzony budyń. Na koniec dodajemy starte skórki z cytryny.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Sok z cytryny mieszamy z wodą i cukrem i takim ponczem nasączamy dwa biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy dżem porzeczkowy i 2/3 kremu i rozsmarowujemy. Układamy drugi nasączony biszkopt i pozostały krem. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy w lodówce.
Musi smakować :) Już zapisałam przepis, na pewno będzie gościć na moim stole. Pozdrawiam http://kucharka-pieczarka.blogspot.com
OdpowiedzUsuńAle "laska" z tej panienki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńO Boże, i jak tu trzymać się postanowienia niejedzenia slodyczy do Świat :D?
OdpowiedzUsuńA czy można w tej masie zamiast masła użyć coś innego????
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z żelatyną, tylko wtedy już to nie będzie to samo ☺
Usuńja również już upatrzyłam ten przepis w internecie.... fajne zmiany zastosowałaś:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńa proszek do pieczenia ? Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńNie dodajemy ☺ w oryginalnym przepisie zamiast mąki sa zmielone migdały i wtedy jest biszkopt bezglutenowy☺ jednak wydaje mi się, że wtedy tak nie wyrośnie.
Usuń