Strony

czwartek, 22 grudnia 2016

Piernik ucierany na piwie

Spieszę Wam już z ostatnim świątecznym przepisem w tym roku, a mianowicie Piernik ucierany na piwie przełożony powidłami i musem jabłkowym - pyszny :) Przepis znalazłam w książce "Wypieki Siostry Marii" wydawnictwa Martel. Idealny do jedzenia już na drugi dzień, gdy ciasto zrobi się wilgotne od powideł i musu.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 250 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 70 g margaryny,
  • 200 g miodu,
  • 1 szklanka piwa,
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżki sody oczyszczonej,
  • 7-8 łyżek musu jabłkowego,
  • 7-8 łyżek powideł śliwkowych.

Przygotowanie: 

Oddzielamy białka od żółtek. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie wlewamy płynny miód (jeśli rozpuszczaliśmy to wlewamy ostudzony), na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i piwo. Ciasto może ciężko się już ucierać, dlatego podlewamy je piwem. Dosypujemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać w ciasto. Piernik bardzo rośnie, więc warto upiec go w większej keksówce :)

Pieczemy ok. 80 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu rozcinamy piernik w dwóch miejscach- przekładamy musem jabłkowym i powidłami śliwkowymi.

Dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypkami.

2 komentarze: