Dzisiaj trochę Wam opowiem o właściwościach zdrowotnych pyłku, dlaczego powinniśmy codziennie spożywać taki pyłek. Możemy go zalać odrobiną wody i wypić lub zjeść łyżeczkę pyłku w miodzie- taki właśnie pyłek ma w swojej ofercie Srebrna Pasieka Rodziny Sadowskich.
Warto wiedzieć, że taki pyłek to skarbnica witamin, zaledwie 60 mg pyłku to dziennie zapotrzebowanie na wszystkie witaminy naszego organizmu. Pyłki kwiatowe zawierają duże ilości witamy A,
B1, B2, B6, B12, C, P, PP, a także biotynę i kwasu foliowy. W składzie pyłku
znajduje się także wiele minerałów. Wśród tych, które występują w nim w
wysokich stężeniach wymienia się potas, magnez, sod, żelazo, cynk i miedź.
Ponadto Pyłek pszczeli posiada właściwości hipolipemiczne –
obniżające poziom tłuszczów we krwi – dzięki temu zapobiega miażdżycy, chorobie
niedokrwiennej serca oraz udarom mózgu. Obniża stężenie cholesterolu
całkowitego i podnosi poziom cholesterolu HDL (dobrego). Ma działanie
detoksykacyjne - przyśpiesza regenerację tkanek uszkodzonych przez trucizny.
Spożywanie pyłku poprawia sprawność psychiczną, wzmacnia koncentrację oraz
pamięć. Jest również zalecany w leczeniu depresji i wielu innych chorób
cywilizacyjnych.
Pyłek pszczeli można kupić w postaci suszonej lub zalanej w
miodzie (pierzga). Ten pierwszy należy przed spożyciem zalać niewielką ilością
ciepłej wody i zostawić na kilka godzin przed spożyciem, co zapewni jego lepsze
trawienie i przyswajalność. Pyłek w miodzie jest praktyczniejszy i smaczniejszy
– można go spożywać bezpośrednio ze słoika – jest już wstępnie rozdrobniony w
wyniku miodowej kąpieli.
ciekawa jestem jak się go spożywa, do czego można dodawać taki pyłek pszczeli ?
OdpowiedzUsuńTaki w miodzie można spożywać bezpośrednio ze słoiczka lub jako dodatek do herbatki, do ciast itp
Usuń