Perliczka- pyszne ptaszysko :) Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz jedliśmy perliczkę i była przepyszna. Zupełnie inny smak jeśli miałabym ją porównać do kurczaka, na pewno ten ptak będzie częstym gościem w Naszym domu :)
Składniki:
- perliczka (ok. 1,4 kg),
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- pieprz,
- solanka: 3 litry wody+90 g soli.
Przygotowanie:
Perliczkę umyłam i włożyłam na całą noc do solanki (3 litry wody wymieszane z 90 g soli)- w dużej misce przykrytej folią schowałam do lodówki. Na następny dzień perliczkę delikatnie osuszyłam ręcznikiem papierowym i zamarynowałam z przyprawach wymieszanych z olejem (już bez soli). Ponownie odłożyłam do lodówki na 2-3 godziny. Pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach w rękawie do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz