Strony

wtorek, 17 stycznia 2017

Wuzetka

Wuzetka jest jednym z moich ulubionych ciasta- z dobrze nasączonym biszkoptem i nie za słodkim kremem :) Jeszcze lepiej pewniej by smakowała nasączona nalewką wiśniową, jednak ze względu na zaawansowaną ciążę musiałam zrobić wersję bezalkoholową :)


Składniki:

biszkopt: krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2-3 łyżki ksylitolu (zamiast cukru),
  • 1 żelatyna fix do deserów,
  • 100 ml wrzątku,
  • 50 ml zimnej wody.
dodatkowo:
  • wiśnie w syropie.

Przygotowanie: 

Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z  połową ksylitolu (cukru) na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę z drugą połową ksylitolu (cukru). Następnie przekładamy pianę z białek do żółtek i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakao i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wlewamy roztopione i ostudzone masło. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą.

Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu na opakowaniu - wymieszana z zimną wodą i wrzątkiem). Przekładamy kremówkę na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Chłodzimy w lodówce.

Polewamy ciasto polewą czekoladową.

Przepis znalazłam tutaj

3 komentarze: