Składniki:
- 650 g mąki (u mnie 500 g pszennej i 150 g orkiszowej),
- 25 g świeżych drożdży,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 500 ml letniej wody,
- 4-5 łyżek łuskanego słonecznika,
- 4-5 łyżek sezamu.
Odlewamy 1/2 szklanki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Do mąki dodajemy sól, słonecznik i sezam. Wlewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część letniej wody i olej. Ciasto zagniatamy ręcznie, można trochę podsypać mąką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozgrzewamy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe) w piekarniku do 250 stopni. Przez rękawice zdejmujemy pokrywkę i wkładamy ostrożnie ciasto (lekko jeszcze zagniatamy po wyrośnięciu i obsypujemy trochę mąką). Przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach, po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
Ale narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuń😀
UsuńSmakowity bochenek :)
OdpowiedzUsuńPrawda☺
UsuńPolecam ten przepis. Pyszny chlebuś.
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńChleb fajny. Wyrósł.. ale nie chciał wcale wyleźć z formy☹ przykleił się i koniec.
OdpowiedzUsuń