wtorek, 14 marca 2017

Chleb z naczynia żaroodpornego

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką, pieczony w naczyniu żaroodpornym, a ciasto wyrabiamy zaledwie w 3 minuty. Szybki i pyszny- tak można określić ten chlebek, u mnie na pewno będzie gościł dość często :)


Składniki:
  • 650 g mąki (u mnie 500 g pszennej i 150 g orkiszowej),
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 500 ml letniej wody,
  • 4-5 łyżek łuskanego słonecznika,
  • 4-5 łyżek sezamu.
Przygotowanie:

Odlewamy 1/2 szklanki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Do mąki dodajemy sól, słonecznik i sezam. Wlewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część letniej wody i olej. Ciasto zagniatamy ręcznie, można trochę podsypać mąką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozgrzewamy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe) w piekarniku do 250 stopni. Przez rękawice zdejmujemy pokrywkę i wkładamy ostrożnie ciasto (lekko jeszcze zagniatamy po wyrośnięciu i obsypujemy trochę mąką). Przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach, po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.



7 komentarzy: