środa, 29 marca 2017

Ciasteczka sezamowe. Ciastka z sezamem.

Pyszne, kruche, maślane ciasteczka pełne sezamu. Wystarczy zagnieść ciasto, 20 mrożenia i piec 15 minut:) Pyszne ;)

 Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki sezamu.

Przygotowanie: 

Sezam prażymy na suchej patelni. Pozostałe składniki zagniatamy. Na końcu dodajemy 1/2 szklanki ostudzonego sezamu. Formujemy wałek z ciasta i obtaczamy w pozostałym sezamie. Ciasto zawijamy w folię aluminiową (u mnie Stella) i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kroimy na 0,5 cm grubości i układamy na blaszce ( nie muszą być idealne, ciastka trochę się rozleją w piekarniku- ważny jest odstęp między nimi). Pieczemy ok 15 minut w 160 stopniach.



 Przepis znalazłam tutaj

Na zdjęciach Porcelana Bogucice- Rajski ogród


3 komentarze:

  1. muszą być pyszne, w weekend je zrobimy,przepis zapisujemy

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko co sezamowe :)

    OdpowiedzUsuń