Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki sezamu.
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni. Pozostałe składniki zagniatamy. Na końcu dodajemy 1/2 szklanki ostudzonego sezamu. Formujemy wałek z ciasta i obtaczamy w pozostałym sezamie. Ciasto zawijamy w folię aluminiową (u mnie Stella) i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kroimy na 0,5 cm grubości i układamy na blaszce ( nie muszą być idealne, ciastka trochę się rozleją w piekarniku- ważny jest odstęp między nimi). Pieczemy ok 15 minut w 160 stopniach.Na zdjęciach Porcelana Bogucice- Rajski ogród
Wyglądają pysznie☺
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne, w weekend je zrobimy,przepis zapisujemy
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co sezamowe :)
OdpowiedzUsuń