Strony

wtorek, 21 marca 2017

Kostka cappuccino (ciasto bez pieczenia)

Kostka cappuccino to ciasto na zimno, bez pieczenia- wystarczy tylko zmiksować składniki i schłodzić ciasto w lodówce :)

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników Petit Beurre Cukry Nyskie,
  • 800 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 8 łyżeczek cappuccino waniliowego,
  • 1,5 opakowania żelatyny fix deserowej (użyłam dr oetker ).

Przygotowanie: 

Blaszkę wykładamy herbatnikami. Ubijamy 400 ml schłodzonej kremówki z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy 3/4 opakowania żelatyny do deserów wymieszanej z wodą zimną i gorącą (wg. przepisu na opakowaniu). Wylewamy masę na herbatniki i schładzamy w lodówce. Masę cappuccino robimy podobnie (400 ml kremówki ubijamy na sztywną pianę i dodajemy 3/4 żelatyny do deserów wg przepisu na opakowaniu), tylko zamiast cukru dodajemy cappuccino (można użyć innego smaku). Wylewamy masę i na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.



11 komentarzy:

  1. Zrobię w weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Ale bym zjadła! Mniam! Ale tak, jak ktosik wyżej zostawię przepis na weekend w ramach małego grzeszku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  4. ???Piszesz : 800 ml śmietanki kremówki , a używasz 400 ml. Co z resztą śmietanki ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 400 ml do masy śmietanowej i 400 ml do masy cappuccino

      Usuń
  5. Ale smakowita. Pieknie wyglada i pewnie smakuje ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda! Prosty i pyszny deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. 1,5 opakowania żelatyny tzn.ile to łyżeczek czy gr.różnią się wagowo ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam żelatyny fix deserowej dr oetker, możesz użyć 2 łyżeczki zwykłej żelatyny(na top ml śmietanki ) i zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić na 10 min do napecznienia. Następnie podgrzać, tak by się rozpuscila, ale nie gotować. Ostudzić i dodać do masy.

      Usuń
    2. Witam serdecznie chce upiec na święta Nie mogłam znaleźć tej żelatyny mam taką do deserów itp ogólna taka Jak to zrobić by było dobrze ile dać jej

      Usuń