Składniki:
- 0,5 kg sera Mój Ulubiony,
- 4 jajka,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Żółtka jaj ucieramy z cukrami. Następnie partiami dodajemy ser. Wlewamy ostudzone masło, cały czas ucierając mikserem. Dodajemy budyń (lub mąkę ziemniaczaną). Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką, aż do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 17 cm). Sernik pieczemy około godziny w 180 stopniach.Sernik na początku bardzo urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie, więc nie należy się tym przejmować.... bo i tak wyjdzie bardzo smaczny :)
Przepis na sernik znalazłam tutaj
pysznie wygląda! Lubię serniki
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam :) Ten wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńOjej, przesmacznie wyglada!
OdpowiedzUsuńUpiekłam i jest pyszny. Dziękuję za przepis;)
OdpowiedzUsuńzrobilam
OdpowiedzUsuńi mi tak urosl ze wylecial z blachy
blaszka 18 tortowa
przepis mi znany
bo robilam przewaznie z podwojnej porcji na duza blache
w smaku super
ale czemu mi tak uciekl z blachy ...
Czy mozna Cukier zastąpić erytrolem np zmielonym na puder?
OdpowiedzUsuń