Strony

środa, 10 maja 2017

Sernik wiedeński

W weekend zajadaliśmy się sernikiem wiedeńskim- pysznym sernikiem :) Sernik zrobiłam z połowy składników na małą tortownicę - taki serniczek na 2 osoby :)

Składniki:

  • 0,5 kg sera Mój Ulubiony,
  • 4 jajka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru.

Przygotowanie: 

Żółtka jaj ucieramy z cukrami. Następnie partiami dodajemy ser. Wlewamy ostudzone masło, cały czas ucierając mikserem. Dodajemy budyń (lub mąkę ziemniaczaną). Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką, aż do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 17 cm). Sernik pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Sernik na początku bardzo urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie, więc nie należy się tym przejmować.... bo i tak wyjdzie bardzo smaczny :)

Przepis na sernik znalazłam tutaj

6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda! Lubię serniki

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki uwielbiam :) Ten wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, przesmacznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam i jest pyszny. Dziękuję za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobilam
    i mi tak urosl ze wylecial z blachy
    blaszka 18 tortowa
    przepis mi znany
    bo robilam przewaznie z podwojnej porcji na duza blache
    w smaku super
    ale czemu mi tak uciekl z blachy ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna Cukier zastąpić erytrolem np zmielonym na puder?

    OdpowiedzUsuń