Składniki:
- 1 kg mąki,
- 400 ml śmietany 12%,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 1 margaryna,
- 2 jajka,
- 2 żółtka.
Wszystkie składniki suche wsypujemy do dużej miski. Następnie dodajemy mokre składniki i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i robimy wałeczki, które tniemy nożem na kawałki (tak jak kopytka). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu rozdzielamy krajankę, jeśli nam się posklejała przy pieczeniu. Posypujemy cukrem pudrem.
wygląda pysznie😊
OdpowiedzUsuńszybko i smacznie
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuń