Skoro mowa o serniku, który jest najlepszy i jednocześnie najprostszy to musi to być sernik taki, który się gotuje, a nie piecze :) Idealnie sprawdza się w towarzystwie mięty z cytryną Teekanne.
- 1 kg sera w wiaderku "Mój ulubiony",
- 4 jajka,
- 2 budynie waniliowe b/c,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 200 ml mleka,
- ok. 300 g herbatników.
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier
wanilinowy. Po rozpuszczeniu ser z wiaderka i jajka (najlepiej wybić
wcześniej do kubka i wlać) - energicznie mieszamy rózgą do połączenia
się składników. Ciągle mieszamy i gotujemy, ale nie doprowadzamy do
wrzenia i bulgotania. Wymieszane budynie z mlekiem wlewamy do masy i
mieszamy, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Blaszkę o wymiarach ok.
30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę
herbatników. Wylewamy na nią połowę gorącej masy serowej, układamy drugą
warstwę z herbatników i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy
trzecią warstwę z herbatników. Gdy masa serowa nie będzie już gorąco to
przekładamy ciasto do lodówki- najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz