wtorek, 28 listopada 2023

"Mieszu, mieszu" Emiliano Castagna

 


"Mieszu, mieszu" to książką Emiliano Castagna wydawnictwa Pascal to książka pełna włoskich dań.

Włoska kuchnia wcale nie jest taka trudna jakby się mogło wydawać. Często możemy zrobić wspaniałe włoskie potrawy z produktów, które mamy w domu. A z czym kojarzy Wam się włoskie jedzenie? No pewnie, że z makaronami... i pizzą :)

W książce znajdziemy aż 130 przepisów na oryginalne włoskie potrawy zarówno mięsne, jak i wegetariańskie, a także znajdziemy również przepisy na coś słodkiego. Mnie osobiście zafascynował przepis na udko z kurczaka w sosie cytrynowo-piwnym, aż mi ślinka poleciała. Na pewno skorzystam z tego przepisu i go wykonam :) A także Fettuccine ze szparagami i boczkiem (fettuccine to rodzaj makaronu). Zauważyłam, że Emiliano Castagna wykorzystuje w swojej kuchni często serek ricotta, jako główny składnik sosu do makaronów. Ja często korzystałam w serka mascarpone, muszę więc wypróbować ricottę :)

Polecam bardzo serdecznie "Mieszu, mieszu". Dodam jeszcze, że książka jest pięknie wydawana, w twardej oprawie. Będzie również wspaniałym pomysłem na Mikołajki czy Święta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz