Ciasto wyszło mocno czekoladowe i idealnie poprawia humor, gdy mamy jesienną chandrę :)
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTG3fzxIX_fYbNKET3YoS0IIWhI_S6sXJ4ISbczfS04pYAwJyTdALGun_hUOB8avtkkBwwJRT2-awiic0uTuI2xUxTgjulO-SvJ_uOkXe3y1cg3tk_xX-dPs8uGBrHekTbkjC3b3HfIa9W/s280/P1090269.jpg)
3 gorzkie czekolady (np. Wedla),
4 łyżeczki kakao,
2 szklanki cukru,
6 jajek,
1,5 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
dekoracja:
0,5 gorzkiej czekolady,
1/4 szklanki kremówki,
cukier puder,
płatki migdałów.
PRZYGOTOWANIE:
Tabliczki czekolady łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.W osobnym rondelku rozpuszczamy margarynę. Następnie do jednej miski przelewamy rozpuszczoną czekoladę, ostudzoną margarynę, dodajemy kakao, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia, choć bez niego ciasto jest bardziej zbite. Dodajemy pojedynczo jajka i szczyptę soli cały czas miksując. Tortownicę (o średnicy 24 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku ma być wilgotne. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Robimy polewę, rozpuszczając czekoladę w kremówce. Przelewamy polewę do woreczka foliowego, odcinamy róg i dekorujemy nasze ciasto.
JA do brownie często dodaję masło migdałowe. Połączenie czekolady z masłem orzechowym tworzy bardzo oryginalny smak, warto spróbować.
OdpowiedzUsuń