![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhf9qZEoHKRHgcAUyehaGlwKfyVzwOomsDCX-_q0DHBhyH5459r8jCxILUsoRy4v3ljFVD_jZymvt9Xf7Lu_gKYZtaHjGNB2_TVeNytu4CBDcmrHkWBGEXcIcQX-KXVOBlkBSJITcUZfTD/s280/P1080737.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAtZI_3_BMWjabcYthWt5nKk32REFnU37xLJQI-hhaJ_3SuJ9FpprCpcUjAEGNqwZ6aMjBgpyki9HJzKy1ugTvEfiKKH6hDl_yZHzPH9pQfaILS6CoasyPmCw7LTnghQNiewcA4v2B5qK7/s320/P1080733.jpg)
50 g margaryny
4 łyżki kakao
2/3 szklanki mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
krem:
400 ml kremówki
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 śmietan fixy
dekoracja:
30 g gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0BFVDreVEKq_MAXm4Xj4EeAQRXzyJSWUfbL9k9RZhKczsfx0Y05iz7-6MGwhD1O3w0qkNviqxLspFolvjc1sbq9vEOgGYEDnHgcQuheP9QhuUldX2R2nnp82SJotnq23-pL2jJDkPc09o/s280/P1080740+-+Kopia+-+Kopia.jpg)
PRZYGOTOWANIE:
biszkopt: białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut.
krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy roladę. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku i polewamy nią roladę. Przechowujemy w lodówce.
a co z margaryna do biszkoptu?
OdpowiedzUsuńdziękuję za zwrócenie uwagi, ilość i opis poprawione :)
OdpowiedzUsuń