wtorek, 27 grudnia 2011

Makowiec - strucla makowa

Składniki:
masa makowa:
750 g maku,
4 łyżki miodu,
1,5 szklanki cukru pudru,
150 g orzechów włoskich,
150 g rodzynek,
3 szklanki mleka,
1/2 olejku migdałowego,
6 białek,

ciasto:
4 szklanki mąki,
50 g drożdży,
6 żółtek,
1 szklanka mleka,
4 łyżki cukru,
2 łyżeczki oleju,
125 g margaryny,
szczypta soli.


Przygotowanie:

Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszamy, aż drożdże nam się rozpuszczą. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.

Ciasto: Następnie na stolnicy przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy żółtka, wyrośnięte drożdże, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, szczyptę soli i olej. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy. Każdą część smarujemy białkiem i nakładamy 1/4 maku. Zawijamy w roladę. Następnie zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia. Musi być zawinięta luźno, bo ciasto będzie nam rosło podczas pieczenia. Układamy na blaszce makowce i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz