Składniki:
2,5 szklanki mąki,
4 łyżki powideł śliwkowych,
3-4 łyżki kakao,
1/2 kostki margaryny,
1 łyżeczka sody,
4 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mleka,
2 jajka,
polewa czekoladowa,
orzechy włoskie.
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvUxtMURaIZks3nWyPcMlb1njZGipJohhJOr0P4RDc3dIwEALi7XnHrcbWrhzvit5wFLsch10qUJo4cKHG2HOch6hxGZr8DLo6QDlAhyHHQt0SWvmGPcqbEQOkcLlwP7eEmTJtGK4sG-96/s280/P1090457.jpg)
Margarynę podgrzewamy w małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i stopniowo dodajemy sypkie produkty, wcześniej wymieszane ze sobą (maka, soda, kakao, przyprawa do piernika). Możemy dodać trochę orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.
Ale apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń