2 szklanki mąki tortowej*,
100 g margaryny,
3/4 szklanki cukru*,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
1 cukier wanilinowy,
300 g wiśni (u mnie mrożone),
1/2 szklanki mleka*.
*(szklanka na 250 ml)
Przygotowanie:
Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach.
lubię wiśniowe ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPopraw proszę tekst składników, bo nie widać w nim ile ma być wiśni!
OdpowiedzUsuńdziękuję, poprawione :)
UsuńNie przepadam za wiśniami, ale placek wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! :) pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki :D
OdpowiedzUsuńlubie szybkie przepisy:) bo wiecznie sie gdzies spiesze.....ale czasem takie dlugie gotowanie moze uspokajac, pomagac wszystko przemyslec....
OdpowiedzUsuńMm, ale teraz nabrałam ochoty na takie ciasto z owocami :)
OdpowiedzUsuńkojarzy mi się z latem :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Na pewno upiekę, wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za latem:)I takimi wypiekami:)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaku! w sezonie ciacho z owocami jest co tydzień, ale już niedługo :)
OdpowiedzUsuńohhh wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńwitaj,
OdpowiedzUsuńwłaśnie "sie piecze" zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Jednak z męskiego punktu widzenia...
- pół kostki margaryny... stanąłem przed regałem... "które pół jest właściwe.. pół z 200g, pół z 250g, a może z 500g?" postawiłem na 250g i ciachnąłem ok. 110g.
- mąka... tego jest 5tys. gatunków...
- 3/4 szklanki... szklanka w paski z ikea jest w co 2gim domu to mam 50% że trafiłem we właściwą...
- nie wiem też czy wybrałem odpowiednią formę? czy nie za wysoka i nie wyjdzie zakalec =)
A tak od siebie to 3/4 szklanki cukru troche mnie przeraziło więc dałem troche mniej niż pół i dodałem banana..
pozdrawiam!
już spieszę z pomocą ;) z margarynę masz słuszną rację, teraz są różne rozmiary margaryn- już poprawiam :) szklankę zawsze stosuję taką na 250 ml, a mąką zwykła tortowa ;) Moja tortownica ma ok 25-26 cm średnicy :)
Usuńdzięki za przepis, jest superrr
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę:) tylko proszę na przyszłość podpisać się :)
Usuńwłaśnie się robi! :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak nocne pieczenie by rano przywitac mame kawałkiem pysznego ciasta. :)