Składniki:
3 bezowe krążki,
1 dżem z czarnej porzeczki,
krem:
1 masło,
4 żółtka,
2 łyżki kakao,
1 kieliszek spirytusu,
0,5 szklanki cukru pudru,
polewa:
0,5 gorzkiej czekolady,
2-3 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Krążki bezowe są kupne, więc tak naprawdę wystarczy tylko zrobić krem i mamy szybki, a jaki pyszny torcik. Krem zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem pudrem, aż do białości. Następnie dodajemy miękkie masło, gdy masa będzie utarta dodajemy kakao i kieliszek spirytusu. Jeden krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (chodzi o to by był kwaśny, bo beza jest dosyć słodka). Układamy następną warstwę bezową, którą smarujemy przygotowanym kremem. Na to kolejna warstwa bezowa, którą polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej w rondelku czekolady z mlekiem. Taką polewę przelałam do woreczka śniadaniowego, ucięłam róg i udekorowałam tort, robiąc zygzaki.
ale super!!! uwielbiam bezy!!! ogromnie mi sie ten przepis podoba:)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest banalnie prosty a za to jaki efekt:D
Usuńpięknie wygląda! napewno mega słodziutki ;)
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco :).
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik. Musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńProsty i szybki torcik, to coś dla mnie :-) Super!
OdpowiedzUsuńChyba go zrobię ;d
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezowe torty!;-)
OdpowiedzUsuńFajny ten tort, pięknie wygląda :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny torcik, z chęcią bym taki dziabnęła ;)
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/konkurs-kulinarny-zapraszamy_12.html
OdpowiedzUsuńMieszkam w Gorzowie ale nie mam pojęcia gdzie takie krązki kupić bezowe?
OdpowiedzUsuńposzukaj w cukierniach, albo w supermarketach :)
Usuń