Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 1 ser feta (u mnie żółty),
- 1 cebula,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 4 łyżki mleka,
- 1 jajko,
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Na patelni
rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie
dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę
tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa
mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą,
jajko oraz pieprz i sól. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki,
rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz słupek serka
feta. Formujemy kotleciki, zlepiając brzegi lub przykrywamy drugim
kotleciki rozpłaszczonym - bez nadzienia. Kotleciki obtaczamy w jajku i
bułce tartej. Smażymy z obu stron.
heh, fajny przepis;)
OdpowiedzUsuńja zaś uwielbiam mielone w każdej postaci, bardziej od schabowego, który buł w moim domu zawsze;)
bardzo ciekawe połączenie!!!
OdpowiedzUsuńZa tradycyjnymi mielonymi nie przepadam, jednak takie z dodatkami to zupełnie inna bajka. Z chęcią bym spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńJa też zawsze wolałam schabowe, ale teraz jakoś smak mi się zmienił i dużo oddałabym za mielone usmażone przez mamę :)) A takie ze szpinakiem i fetą, to już w ogóle muszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
Zabieram jednego kotleta :)
OdpowiedzUsuńświetne kotleciki Ci wyszły i dodam jeszcze, że można je przygotowywać cały rok - teraz ze szpinakiem świeżym, lekko przesmażonym a poza sezonem z mrożonym z tym, że takim w liściach :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów :)
OdpowiedzUsuńo proszę, nie wpadłabym na takie boskie połączenie - wszak szpinak i fetę ubóstwiam - a w kotleciku mielonym, który marzy mi się już od dłuższego czasu - to musi być na prawdę świetne! :)
OdpowiedzUsuńO nie! Narobiłaś mi smaku! Mam fetę, mam mielone, mam szpinak. Super! Jutro robię! Napiszę jak wyszło i czy moim smakowało... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz wszystkie te składniki, to nie pożałujesz ;) dla mnie są przepyszne te kotleciki :)
Usuńsuper przepis, już wiem co zrobię jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuń