niedziela, 24 czerwca 2012

Batoniki owsiane wg. Nigelli

  Batoniki owsiane wg. Nigelli są dość popularne na różnych blogach kulinarnych, nie mogłam być gorsza i musiałam je zrobić ;) Jedyny mój błąd jaki zrobiłam to wylałam masę na za małą blaszkę do pieczenia, chciałam by batoniki były wyższe, a przez to źle się kroiły. Smak jest rewelacyjny, słodkie i mega zbożowe:D

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 250g płatków owsianych górskich,
  • 75g wiórek kokosowych,
  • 100g suszonej żurawiny,
  • 125g orzeszków ziemnych niesolonych (u mnie mieszanka studencka),
  • 125g mieszanki nasion (dynia, słonecznik, sezam).
Przgotowanie:
 
  W jednej misce mieszamy wszystkie płatki, ziarna, wiórki oraz bakalie. W małym rondelku podgrzewamy mleko. Ciepło mleko wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm (ja dałam trochę mniejszą i batoniki wyszły za wysokie) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Dokładnie rozprowadzamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 130 stopni na godzinę. Po wystudzeniu kroimy na batoniki. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam chrupiące łakocie, więc te by mi na pewno smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś sama zrobić takie batoniki. Bo jak na razie widzę tylko u innych te przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. ranyy, jeśli chodzi o słodkości, to Nigella nie ma sobie równych, batoniki bounty choćby w cieśnie, zapiekane....mhmm;) jestem ciekawa jak smakują, czyli zrobię...ma się rozumieć;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. oo nie to ja w takim razie czuję się gorsza... ;D piękne są :)

    OdpowiedzUsuń