Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka,
- 1 por,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 4 suszone pomidory w oleju,
- 1 kabanos,
- 2 plasterki żółtego sera,
- 4 łyżeczki przyprawy do drobiu,
- do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
- ryż basmanti z dzikim.
Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie
przez 5 minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka.
Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy
paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek kładziemy
plasterek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę i zawijamy nitką.
Podsmażamy na patelni
z każdej strony przez 1 minutę, mięso w środku ma być surowe, a z
zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i
nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni ok. 2 minut z
każdej strony. Takie szaszłyki można również grillować. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z
czosnkiem i bazylią. Podajemy z gotowanym ryżem basmanti z dzikim.
Bardzo eleganckie jest to danie ;) Musi być przepyszne i bardzo aromatyczne! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńLubię drób pod każdą postacią, wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńmniam, frapuje mnie tez ten ryż;)
OdpowiedzUsuńAle fajne! Wszelkie wariacje na temat drobiu są u mnie numerem jeden!
OdpowiedzUsuńWłasnie takie szaszłyki lubię,u mnie steki drobiowe w marynacie paprykowej z Lidla a do tego ananas .
OdpowiedzUsuń