Składniki:
- 700 g schabu,
- ok. 15 suszonych moreli,
- 3 łyżki majeranku,
- 1/2 szklanki naparu z herbaty Earl Grey Teekanne,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Następnie wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem i faszerujemy go suszonymi morelami. Mięso układamy w naczyniu
żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. godziny.
Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 220 stopniach, kolejno zmniejszamy do
190 stopni.
ale apetycznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńA.
Zachęcasz kochana zachęcasz, chętnie bym spróbowała choć jednego plasterka.
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentuje. Suszone owoce i mięso uwielbiam razem :)
OdpowiedzUsuńAjj jak smakowicie to wygladaaa!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten schabik :-)
OdpowiedzUsuńMięso nadziewamy widelcem? ekhem, nie rozumiem.
OdpowiedzUsuńnie, nie... nakłuwamy ;) dziękuję za zwrócenie uwagi, błąd poprawiony ;)
UsuńTo mi się podoba , a i smakowałoby pewnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy jest biały ryż gotowany w naparze z herbaty, polecam.
OdpowiedzUsuńooo muszę w takim razie spróbować :)
Usuń