![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg533-Ls0el0LzEAI_4slWUvLlkOOhXhN6sb54t2GzInv83VxOxH9WM9qtCdUUvcMeHI7l2xG5HacjAmV0M3F3SwqDSFFADjy98EsMjetY6uehn2b9IyvLThuYo9o2EahBrffP5M36DHtUd/s280/P1130985.jpg)
- 2 garście rukoli,
- 4 plasterki ugotowanego buraka,
- 1 plasterek sera pleśniowego,
- do pospania: płatki migdałów i suszona żurawina.
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki musztardy musztardy z wędzoną papryką,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżeczka wody,
- 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
- pieprz czarny, sól morska.
Na talerzu układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki
i kroimy w cienkie plasterki. ser pleśniowy rozrywamy na mniejsze
kawałki i układamy na sałacie. Następnie sałatkę polewamy sosem
vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na
co najmniej 2 godziny. Na koniec posypujemy sałatkę płatkami
migdałowymi oraz suszoną żurawiną.
takie buraczane sałatki są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń