Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 125 g masła,
- 1 żółtko,
- 150 g sera gouda,
- rozmaryn, słodka papryka Kamis, sól morska Kamis.
Do miski wkładamy mąkę, pokruszone
drożdże, kawałki masła, sól, cukier, letnie mleko i włączamy mikser na
wolne obroty. Po 5 minutach wyciągamy ciasto, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie
ścieramy ser na tarce. Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy rozwałkować.
Połowę ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy startym serem. Składamy
ciasto na pół i ponownie wałkujemy. Wycinamy paski o grubości ok. 2,5
cm i długości ok 12 cm. Ponownie smarujemy żółtkiem. Posypujemy każdy
pasek papryką, solą, rozmarynem i serem. Każdy pasek skręcamy w spirale
i układamy na blaszce. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na
225 stopni na 15 minut.
Odkąd mam robot Bosch z hakiem nie wyrabiam ciasta ręką
OdpowiedzUsuńIdealne do chrupania:)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńsuper przekąska:D
mmm... serowe paluchy! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńa ja się zawsze zastanawiałam po co mi haki w mikserze:)))))
OdpowiedzUsuń