piątek, 11 stycznia 2013

Ciastka dwa kolory

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 150 g cukru,
  • 350 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 garść pokruszonych orzeszków.
Przygotowanie:
 
    W jednej misce zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i jajka. Z wyrobionego ciasta odrywamy 2/3 ciasta i dodajemy kakao- ponownie zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i układamy na nim wałek z ciasta ciemnego. Zawijamy jasne ciasto dookoła ciemnego. Owijamy nasz wałek w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto kroimy w plasterki i posypujemy orzeszkami. Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. moja koleżanka AGNIESZKA zrobiła kiedyś identyczne.Fantastycznie smakowały ach te Agnieszki są takie zdolne;)

    OdpowiedzUsuń