- 100 g rukoli,
- 90 g sera grana padano,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g orzechów włoskich,
- sól morska,
- pieprz czarny.
Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na
ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy do
stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony
ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu
dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
pesto z rukoli jeszcze nie próbowałam, ale jeżeli jest tak dobre jak ze szpinaku, to będę w siódmym niebie:D
OdpowiedzUsuńjest tak dobre jak z bazylii :) bo ze szpinaku nie miałam okazji jeszcze zrobić :) ale brzmi całkiem apetycznie :D
OdpowiedzUsuń