piątek, 10 maja 2013

Tagliatelle pomodoro

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu tasiemka Tagliatelle,
  • 2 świeże pomidory,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Następnie wlewamy pomidory, miksujemy je blenderem i przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnym rondelku gotujemy makaron al dente. Odcedzony makaron dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki bez skórki. Gotujemy jeszcze ok. minutki i nakładamy na talerz. Pomidory mają zachować swoją chrupkość, więc nie podgrzewamy makaronu, aż do ich rozgotowania. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz