Składniki:
- 500 g fasoli,
- 400 g kiełbasy,
- 150 g wędzonki,
- 60 g przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki ketchupu McDonald's,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- majeranek,sól, pieprz.
Przygotowanie:
Fasolę
zalewamy zimną wodą i moczymy, najlepiej jak zostawimy na całą noc.
Następnie w tej samej wodzie gotujemy fasolę. Cebulę obieramy, kroimy w
kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i podsmażymy na oleju.
Dodajemy cebulę i mięsa do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem
pomidorowym, ketchupem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po
smażeniu kiełbasy i wędzonki dodajemy mąkę. Pod koniec gotowania
zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.
Nie dość, że zdrowa, to jeszce megapyszna. Uwielbiam fasolkę po bretonsku!
OdpowiedzUsuń