wtorek, 1 lipca 2014

Fasolka po bretońsku 2

Składniki:

  • 500 g fasoli,
  • 400 g kiełbasy,
  • 150 g wędzonki,
  • 60 g przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki ketchupu McDonald's,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • majeranek,sól, pieprz.

 

Przygotowanie:

 

    Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy, najlepiej jak zostawimy na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy fasolę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i podsmażymy na oleju. Dodajemy cebulę i mięsa do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki dodajemy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Nie dość, że zdrowa, to jeszce megapyszna. Uwielbiam fasolkę po bretonsku!

    OdpowiedzUsuń