środa, 6 sierpnia 2014

Trufle rumowe

Składniki:


  • 100 g miękkiego masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 100 g herbatników,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki rumu,
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (u mnie słupki migdałów),
  • do obtoczenia - kakao

Przygotowanie:

   Do miski wkładamy miękkie masło, cukier puder i kakao. Mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie zagniatamy masę. Herbatniki wkładamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem lub młotkiem. Pokruszone herbatniki dodajemy do masy. Następnie dodajemy migdały oraz rum. Jeśli mieliśmy bardzo miękkie masło, możemy masę troszkę schłodzić, ale nie za dużo, żeby masło nam nie stwardniało. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao. Takie kuleczki chłodzimy w lodówce, tak by masło nam stwardniało :)






3 komentarze: