wtorek, 14 października 2014

Caprese z oliwkami i bazylią

Składniki:


  • 3 pomidory,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • kilka czarnych oliwek bez pestek,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • krem balsamiczny.

Przygotowanie:

   Pomidory myjemy i wycinamy zieloną część w miejscu gdzie był ogonek. Kroimy pomidory w plasterki. Mozzarellę odcedzamy z zalewamy i kroimy w plasterki. Na talerzu układamy na zmianę plasterki pomidorka z mozzarellą. Między niektórymi plasterkami wkładamy świeże listki bazylii. Oliwki kroimy w plasterki i posypujemy nimi sałatkę. Polewamy olejem lnianym i posypujemy suszoną bazylią. Na koniec polewamy, robiąc zygzaki kremem balsamicznym.

8 komentarzy:

  1. Ta sałatka zawsze smakuje, ustawiam się w kolejce po jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania :-) pyszności Aguś, a jak pięknie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Caprese pycha- ach ten smak :) może za oliwkami nie przepadam, ale czymże są zwykłe oliwki w porównaniu do mocy reszty pysznych składników :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomyśleć, że ja kiedyś też nie lubiłam oliwek i wybierałam każdą jedną... a teraz je uwielbiam :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy chyba takiego dania nie jadłam :-) ale wygląda przepysznie i z komentarzy widzę, ze tak jest!

    OdpowiedzUsuń