czwartek, 2 października 2014

Knedle ze śliwkami i miodem

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • ok. 15 śliwek,
  • miód Miody Wileńskich,
  • bułka tarta,
  • masło.

Przygotowanie:

    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy na placuszek. W środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle.



2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na knedle. Uwielbiam je ! Szczególnie domowej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne knedliki, świetny przepis, zjadłabym takie z chęcią :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń