czwartek, 11 grudnia 2014

Konkurs świąteczny z firmą Kupiec

Z okazji Świąt i 3 urodzin mojego bloga mam dla Was konkurs. Sponsorem nagród jest firma Kupiec.






Regulamin konkursu:

1. Konkurs trwa od 11.12.2014 r do 18.12.2014r.
2. Wyniki konkursu będą na moim blogu Aga w kuchni 19.12.2014r. (macie 48h na wysłanie danych po opublikowaniu wyników, jeśli nie dostanę danych to wybiorę następne osoby)
3. Zasady konkursu: napisz pod tym postem jakie danie świąteczne bądź urodzinowe przygotowałbyś z produktów Kupiec i uzasadnij krótko :) Można podać przepis, ale nie jest to konieczne. Osoby, które chciałaby się podzielić zdjęciem na danie konkursowe mogą jest wstawić na moim fan pagu Aga w kuchni, tutaj
4. Nagrody: nagrodami są 3 zestawy produktów Kupiec (każdy po 10 produktów) + książka kucharska
a wygrają je 3 osoby, których pomysły mi się najbardziej spodobają :)

Serdecznie zapraszam :)

W razie pytań służę pomocą :)


32 komentarze:

  1. Wołowa tikka masala z kaszą gryczaną

    SZASZŁYKI :

    kulki mięsne
    pół kabaczka pokrojonego
    1 czerwona papryka pokrojona
    zioła prowansalskie

    Kulki mięsne nabijamy na patyki do szaszłyków na przemian z kabaczkiem oraz papryką , posypujemy ziołami .
    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut.

    KULKI MIĘSNE :

    200 gram zmielonej wołowiny
    2 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka uprażonego siemienia lnianego
    1 łyżka uprażonego sezamu
    sól pieprz do smaku
    1 ząbki zgniecionego czosnku
    pół cebuli startej na drobnych oczkach
    1 jajko

    Z wymienionych składników wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kulki i nabijamy na patyk do szaszłyków.

    SOS TIKKA MASALA :

    1 puszka pomidorów
    50 ml śmietany kremówki
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
    3 ząbki zgniecionego czosnku
    pół łyżeczki kolendry w nasionach
    pół łyżeczki papryki ostrej lub świeżego chili
    pół łyżeczki startego imbiru
    pół łyżeczki przyprawy garam masala
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oliwy
    sól , pieprz oraz łyżeczka cukru do smaku


    Na suchej patelni prażymy kolendrę drobno pokrojone chili , imbir po czym rozgniatamy w moździerzu razem z czosnkiem . Cebule obsmażamy na złoty kolor na oliwie ,dodajemy pomidory , przyprawy i koncentrat dusimy do uzyskania jednolitego sosu . Na koniec gdy już zdejmiemy sos z gazu dodajemy śmietanę oraz jogurt naturalny , już nie gotujemy . Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku .

    KASZA GRYCZANA:

    1/2 szklanki kaszy
    1 szklanka wody
    sól
    1 chili
    pół cytryny ze skórką
    do smaku można dodać kostkę rosołową wołową

    Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , pod koniec gotowania dodajemy posiekane chili oraz sok z cytryny z pokrojoną drobno skórką , mieszamy .


    Smacznego :) zdjecie wyslalam na fb

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowałabym paszteciki/kulebiaczki z farszem z kapusty kiszonej, suszonych
    grzybów i kaszy jaglanej. Wzbogacony posiekanymi włoskimi orzechami. Pyszne do czerwonego barszczu. Wyjątkowy smak w sam raz na Święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak na urodziny jak i na świąteczny stół podałabym Ci Torcik zielony z kremem z kaszy manny.
    Jeśli chcesz podaję przepis:
    Składniki: ( tortownica 20 cm )
    Biszkopt:

    3 jajka
    60 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    60 g cukru
    zielony barwnik wedle uznania
    Masa kremowa:

    3 szklanki mleka
    1 szklanki cukru
    9 łyżek kaszy manny Kupiec
    200 g masła
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżeczki soku z cytryny
    Żółtka oddzieliłam od białek.
    Białka ubiłam na sztywną pianę z cukrem, potem do sztywnej już dodawałam po 1 żółtku.
    Obie mąki przesiałam i wsypałam je do masy jajecznej, wymieszałam łopatką, delikatnie aby masa nie opadła.
    Dodałam barwnik w proszku, na czubku noża i wymieszałam do uzyskania odpowiedniego koloru.
    Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Przelałam masę do tortownicy i piekłam biszkopt w 180 C przez 20-30 minut lub do suchego patyczka.
    Jak biszkopt wystygł przekroiłam go na dwa blaty, okruszki zostają do dekoracji.
    Mleko wlałam do rondelka, dodałam cukier ,wsypałam doń kaszę i mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam do momentu aż zgęstniała i zaczęła bulgotać, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki.
    Ugotowaną mannę wystudziłam.
    Miękkie masło utarłam na puszystą masę po czym po łyżce dodawałam ugotowaną mannę.
    Na koniec ucierania wlałam ekstrakt z wanilii i wlałam sok z cytryny.
    Soku można dodać więcej jak lubicie kwaśniejszą masę.
    Kremem przełożyłam blaty biszkoptu, posmarowałam również brzeg i górę tortu.
    Na wierzch wysypałam zostawione wcześniej okruszki.
    Tort wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :-)
    Zdjęcie torcika na FB.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza jest doskonałym dodatkiem do dań, jednak sama potrafi być nudna. Warto urozmaicić ją, np. dodając grzyby i nutę chilli ;) Idealnie pasuje do mięsa w sosie.
    pikantna kasza jaglana z grzybami;
    do przygotowania potrzebujemy
    100 g kaszy jaglanej
    1 szklanke świeżych lub mrożonych grzybow
    papryczke chili
    1 zabek czosnku
    1 cebule
    sól pieprz do smaku
    1 łyzke masła
    Kaszę nalezy przygotowac zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Cebulę, czosnek i papryczkę chilli (całą lub pół, w zależności od upodobań!) posiekac. Podsmażyc na patelni na połowie masła. Dodac grzyby (np. borowiki lub maślaki) i smażyc kilka minut.
    Ściągnac z ognia, dodac kaszę, pozostałe masło i wymieszac. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    a na deser proponuje szybki w wykonaniu torcik z kaszy jaglanej z galaretka
    0,5 kg jabłek
    1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
    1 szklanka kaszy jaglanej
    1 łyzka masła
    likier pomarańczowy 1 łyżka
    2 szkalnki wody
    1 łyzkacukru wanilinowego
    1 łyzka cukru
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szkl wody, rozgotować. Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić) Odłożyć do stężenia.
    Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości. (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier waniliowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać
    Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić.
    Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
    Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
    pyszne ciacho az domownikom sie uszy trzesly :)
    Pozdrawiam :)


    OdpowiedzUsuń
  5. Na urodzinowe przyjecie podałabym ciasto czekoladowe z porzeczkami, z dodatkiem kaszy manny. Pyszne! :)

    Składniki na ciasto:

    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka kakao
    200 g masła lub margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia połączyć, odstawić.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać. Przygotowane wcześniej suche składniki dodawać małymi partiami do masy maślanej. Miksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą przełożyć do zamrażalnika, a drugą wylepić blachę o wymiarach , uprzednio posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do lodówki.

    Składniki na masę:

    5 białek
    1,5 szklanki drobnego cukru
    500 ml kwaśnej śmietany
    1 budyń śmietankowy
    125 g kaszy manny
    500 g czerwonych porzeczek

    Porzeczki obrać, umyć i odstawić.

    Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści.

    Do ubitych białek dodać śmietanę i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać proszek budyniowy i kaszę. Całość dokładnie połączyć.

    Masę wylać na ciasto, powykładać porzeczki, a na wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

    Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na stół w drugi dzień świąt podałabym Piróg biłgorajski, którego kawałki idealnie smakowałyby z kubkiem gorącego barszczu czerwonego.
    Jest to drożdżowe ciasto z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków.
    Oto przepis:
    Składniki:

    Ciasto drożdżowe:
    kg mąki pszennej,
    3/4 kostki świeżych drożdży,
    płaska łyżka cukru kryształu,
    1/3 szklanka ciepłego mleka,
    3 łyżki oleju,
    szklanka wody ( 250 ml),
    pół litra mleka,
    Farsz:
    30 dag kaszy gryczanej,
    4 ziemniaki średniej wielkości,
    2 cebule,
    2 jaja,
    kminek mielony, pieprz, sól, ostra papryka
    Przygotowanie:

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem, lekko wystudzić. Połączyć wszystkie składniki z jajami i przyprawami, dokładnie wymieszać.
    Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min.Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem, wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Formę do pieczenia(prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełożyć do formy uważając aby nie zaginać boków. Na ciasto wyłożyć delikatnie farsz i go rozprowadzić. Boki ciasta tak złożyć aby całe ciasto przykryło farsz. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
    Piec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec przez 50 min.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatka z pęczaku z fetą i granatem

    Przygotowałam pyszną sałatkę z pęczaku i sera feta z dodatkiem cudownych ziaren granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona feta, kwaśny granat, słodkie rodzynki, miodowy dresing i neutralna w smaku kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować.

    Składniki:

    2 szklanki kaszy pęczak
    2 granaty
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 papryczki chili bez pestek
    150 g sera feta
    garść rodzynek

    Dresing:

    1 łyżka musztardy francuskiej
    2 łyżki płynnego miodu naturalnego
    2 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek oliwy
    otarta skórka z połowy cytryny
    suszone płatki chili według uznania
    1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać)
    sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Pęczak wsypać do garnka i zalać zimną wodą, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i ponownie zalać wodą ( na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody). Dodać sól i łyżeczkę oleju. Postawić na gaz i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę. Od czasu do czasu przemieszać. Zdjać z ognia, zawinąć w koc i pozostawić na minimum 30 minut. Kaszę przełozyć do dużej miski i przestudzić.

    W międzyczasie obrać granaty i wrzucić ich pestki do zinej już kaszy. Rodzynki namoczyć w goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły.Smacznego. Zdjęcie dodałam na fb, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem

    Drugą moją propozycją jest rolada z mięsa mielonego gaszerowana kaszą pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym.

    Składniki:

    700 g łopatki
    1jajko
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki suszonego czabru
    sól i pieprz do smaku

    Farsz:

    2 szklanki ugotowanego pęczaku
    garść suszonych podgrzybków
    50 g peklowanej słoniny
    1mała cebula
    garść zielonej pietruszki
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    szczypta cynamonu
    sól i pieprz do smaku

    6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny

    Sposób przygotowania:

    Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt.

    Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.

    Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut, Smacznego. Zdjęcie na fb. Pozdrawiam Gosia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowa biała kaszanka

    Uwielbiam kaszankę, choć tę czerwoną niekoniecznie. Od kiedy przekonałam się, że jej fantastyczny smak można uzyskać nie dodając do niej wcale krwi, polubiłam robić ją w domu.

    Składniki:

    400 g grubej kaszy jęczmiennej
    600 g wątróbki drobiowej
    2 średnie cebule
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy tandori masala
    2 łyżki oleju
    Cienkie oczyszczone jelita wieprzowe 2,5-3 metry

    Sposób przygotowania:

    Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy.

    Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

    Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać końcówkę i przystąpić do jej napełniania, pamiętając, że kaszanki nie należy robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka.

    Tak przygotowaną kaszankę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, przykryć garnek i wyłączyć gaz.Kaszanka powinna się parzyć około 20 minut. Jest gotowa do jedzenia, ale ja najbardziej ją lubię podsmażoną na patelni na oleju z odrobiną masła. Smacznego. Zdjęcie dodałam na fb, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam!
    Oto przepis na tort buraka z kaszą jęczmienną kupiec :)

    tort buraka
    Jak to jest zrobione?

    WARSTWA KASZOWA

    150 g kaszy jęczmiennej KUPIEC
    2 łyżki mielonego lnu
    jajo
    cebula
    sól i pieprz
    olej rzepakowy

    WARSTWA BURAKOWA

    3-4 ugotowane buraki
    garść bardzo drobno startego twardego sera koziego
    tymianek
    sól i pieprz
    olej rzepakowy

    WARSTWA GÓRNA

    100 g łososia wędzonego
    kilka różyczek brokułu /użyłam rozmrożonych/
    2 jaja
    koperek
    sól i pieprz
    olej rzepakowy

    Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.

    Kaszę gotuję ze szczyptą soli. Cebulę drobno siekam. Rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Dodaję kaszę. Podsmażam chwilę i odstawiam. Jajo rozkłócam z lnem, solą i pieprzem. Mieszam z kaszą. Wykładam do tortownicy pierwszą warstwę tortu. Wkładam do piekarnika.

    W tym czasie trę ugotowane buraki. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę chwilę buraki z solą i pieprzem. Dodaję tymianek. Mieszam z kozim serem. Wyjmuję z piekarnika tort, nakładam warstwę burakową i chwilę zapiekam.

    W czasie zapiekania szykuję plastry łososia i brokuł. Brokuł podgrzewam we wrzątku przez kilka minut. Po około 10 minutach układam rybę. Zapiekam 5 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni olej. W silikonowej formie przygotowuję jaja. Podsmażam z jednej strony, odwracam. Pieprzę je, solę i posypuję koperkiem. Wyjmuję tort. Układam brokuł. Solę i pieprzę delikatnie. Zapiekam jeszcze 5-7 minut. Na środek układam podsmażone jaja. Na zwisienkowanie tortu jeszcze trochę koperku.

    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  11. ROZGRZEWAJĄCE CIASTECZKA Z MĄKI ŻYTNIEJ
    - trzy szklanki mąki żytniej
    - duża marchew
    - musli tropikalne KUPIEC
    - trzy łyżeczki miodu
    - szczypta imbiru i cynamonu
    - jajko

    Wszystkie produkty mieszamy i formujemy na kształt małych ciasteczek. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około dwadzieścia minut.

    Ciasteczka są smaczne, aromatyczne i smakują wszystkim. Możemy traktować je jako przekąskę, a spożyte w większej ilości, w przeciwieństwie do innych słodyczy, nie zaszkodzą nam.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam
    a ja co roku przygotowuje w okresie świątecznym makowiec, do którego zamiast mąki dodaje kasze mannę. A ponieważ właśnie trwają wielkie przygotowania do tych szczególnych dni w roku to może akurat ten pomysł kogoś zainspiruje przy okazji ( w szczególności tych, którzy tak jak ja mają dwie lewe ręce do pieczenia :) )

    Makowiec z kaszą manną
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 jabłka starte na grubych oczkach
    200 gram maku
    15 dag margaryny
    6 jajek
    6 łyżek kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki namoczonych rodzynek

    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak,kaszę mannę,proszek do pieczenia, jabłka, i rodzynki, starannie wymieszać. Połączyć z pianą ubita z białek. Ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej pergaminem. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 st (termoobieg) lub 200st. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,

    Polecam mój specjał:
    Miętowo-pietruszkowy kus-kus z kalmarem, kiełbasą chorizo, miodem i fetą.
    Zdjęcia wyślę na maila bo jest na co popatrzeć :)

    pozdrawiam i dziękuję
    Qchnia

    OdpowiedzUsuń
  14. PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ (firmy.KUPIEC) I GRZYBAMI

    W Święta najważniejszą potrawą są ......PIEROGI bez nich nie ma Świąt:-)
    Dla odmiany proponuję obok klasycznych pierogów z kapustą i grzybami zaserwować pierogi z kaszą gryczaną (Kupiec) i grzybami...PYCHA!

    Ciasto:
    300 gram mąki pszennej
    250 ml ciepłej wody
    1/4 łyżeczka soli

    Farsz:
    1 woreczek kaszy gryczanej (Kupiec)
    ok.100 gram suszonych grzybów
    cebula
    olej do podsmażenia
    sól i pieprz

    Przygotowanie ciasta:
    Mąkę wodę oraz sól mieszamy w misce a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi.

    Przygotowanie farszu:
    Grzyby namaczamy ,a następnie gotujemy. Cebulkę podsmażamy. Następnie grzyby i cebulkę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z kaszą gryczaną (Kupiec).

    Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody.

    Smacznego!

    Jacek

    OdpowiedzUsuń
  15. Bezglutenowe pyszne ciasto gryczane
    Oryginalny przepis: klik
    Ja podaje Wam z modyfikacjami:

    Co kupić
    Ciasto

    180 g kaszy gryczanej (ugotowanej w mniej wiecej 400 ml wody)
    5 jajek „M”
    180 g cukru trzcinowego
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    120 g mąki bezglutenowej (użyłam Ekstra koncentrat mąki Krakowskiej firmy Balviten)
    150 g masła
    150 g czekolady deserowej
    50 g żurawiny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (użyłam firmy Balviten)
    25 g orzechów laskowych (grubo posiekanych)

    Polewa czekoladowa

    50 ml śmietanki 30%
    100 g czekolady deserowej
    20 g miękkiego masła

    Dekoracja

    25 g orzechów laskowych, grubo posiekanych


    Jak zrobić
    poziom: średni porcji: 10 czas: 1h 30min
    Ciasto
    Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami. W garnku podgrzewamy masło, tak by się rozpuściło.
    Odrobiną masła smarujemy formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm (możemy użyć okruszków po biszkoptach do posypania wnętrza formy - ja użyłam bułki tartej firmy Balviten). Do rozpuszczonego masła wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
    Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i orzechy.
    Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka). Zostawiamy do wystygnięcia.
    Polewa czekoladowa
    Zagotowujemy śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Mieszamy.
    Dekoracja
    Powierzchnie wystudzonego ciasta możemy wyrównać za pomocą noża. Delikatnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Królewiec z manną - tradycyjne ciasto które zawsze gości u mnie w domu na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia

    CIASTO:
    60 dag mąki
    20 dag cukru
    10 dag margaryny
    10 dag płynnego miodu
    1 łyżeczka sody
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    11 łyżeczek mleka

    KREM:
    1 margaryna
    20 dag cukru pudru Kupiec
    1/2 l mleka
    5 płaskich łyżek kaszy manny Kupiec
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    zapach migdałowy

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    mocna herbata do nasączenia blatów



    1.

    CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

    2.

    KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach.

    3.

    Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.

    smacznego Anna Br.

    OdpowiedzUsuń
  17. Kasza manna jest świetnym produktem, który możemy wykorzystać do różnych dań. Ja proponuje ciasto na zimno. Super sprawdzi się jako świąteczne czy urodzinowe danie :-)

    Składniki:

    na masę ciemną:
    - 1 l mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 kostka masła
    - 1,5 szklanki kaszy manny (270g)
    - 1/3 laski wanilii
    - 3 łyżki kakao naturalnego
    na masę jasną:
    - 1 l mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 kostka masła
    - 1,5 szklanki kaszy manny (270g)
    - 1/3 laski wanilii

    - 3 duże podłużne opakowania herbatników

    Polewa - 1/4 kostki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki kakao

    Wykonanie:

    Blaszkę prostokątną ( u mnie 37x25 ) wysmarować lekko masłem i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Z litra mleka odlać pół szklanki mleka i rozrobić kakao, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i wanilią. Do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę i mieszać, aby się nie zrobiły grudki, ja mieszałam taką trzepaczką do ubijania. Gdy masa będzie gotowa, zgęstnieje to wylać ją gorącą na herbatniki i chwilkę odczekać - 5 minut wystarczy i ułożyć drugą warstwę herbatników. Tak samo przygotować masę jasną, gotujemy od trazu litr mleka z masłem, cukrem i wanilią i wsypujemy kaszę mieszając cały czas. Wylewamy na herbatniki, czekamy 5 minut i wykładamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w ldówce. Po godzinie chłodzenia przygotowujemy polewę - wszystkie składniki mieszamy w garnku, musimy pamiętać aby cukier się dobrze rozpuścił, i na koniec dodajemy kakao. Smarujemy szybko polewą herbatniki, posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy. Przed podaniem warto ciasto wyciągnąć na pół godziny, aby się ociepliło.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja proponuje tort z fasoli i kaszy manny ze śmietaną . Idealne ciasto.
    Torcik z fasoli i kaszy manny z bitą śmietaną


    Te pyszne ciasto nie ma mąki , jest pełne bakalii , niezbyt słodkie
    przełożone bitą śmietaną . Po prostu pyszne!

    Moja mała rada : pamiętajcie by naczynie żaroodporne wysmarować
    tłuszczem i posypać bułka tartą



    Torcik fasolowy z bitą śmietaną :



    *0,5 g fasoli odsączonej z puszki ( dwie puszki jedna czerwona druga
    biała

    * 4 jaja,

    * 150 gram cukru trzcinowego

    * 4 łyżki kakao,
    4 łyżki kaszy manny Kupiec

    * proszek do pieczenia 2 łyżeczki TESCO

    *daktyle bez pestek 75 g TESCO

    *tropical mix 80 g

    *oliwa z oliwek ekstra virgin 5 łyżek
    Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w
    maszynce, lub miksujemy blenderem .

    Dodajemy jaja i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy
    zmielony cukier trzcinowy przesiany razem z proszkiem do pieczenia i
    kakao.

    Mieszamy chwilę i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) , kasze manną oraz oliwę,
    kontynuujemy mieszanie do połączenia się składników. Gotowe ciasto
    przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180
    stopniach.

    Ciasto nie wyjdzie nam wysokie.

    Dodatkowo:

    śmietana kremowa 500 ml

    żelatyna 5 łyżeczek

    cukier puder 3 łyżki



    Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy w mikrofali
    do rozpuszczenia, dodajemy do niej 3 łyżki cukru pudru i 4 łyżki
    śmietany ubitej. Całość dokładnie mieszamy.
    Tak przygotowaną żelatynę przekładamy do śmietany i całość delikatnie
    miksujemy do połączenia składników - mamy już pewność , że nie będzie
    grudek .

    Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy śmietaną . Dociskamy i
    dekorujemy śmietaną i chrupkami w czekoladzie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak urodziny to oczywiście tort ( i świeczki ) :) Tak jak cukier puder przy jego wykonaniu ,tak i tort jest tym wypiekiem ,który doskonale wpisuje się w takie okazje jak święta i rocznice :) I każdy jest inny w smaku i zawsze się staram by miał wyjątkową dekorację :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cześć Agnieszko. Serdecznie gratulujemy 3 rocznicy prowadzenia bloga. Jest to nie lada wyczyn. Sądzimy, że i na stole wigilijnym i urodzinowym może znaleźć się miejsce na czekoladowe brownie z kaszy jaglanej. Ciasto to jest nie tylko bardzo smaczne, ale i dietetyczne z uwagi na to, że nie zawiera mąki. http://kulinarnyduet.net/desery/brownie-z-kaszy-jaglanej/
    Zdjęcie na Twoim FB.
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bezglutenowe pierniczki.Pulchne i mięciutkie! :)

    120 sztuk
    Składniki:
    -1/2 kg. mąki gryczanej + trochę do podsypania
    -1/2 kg. mąki ryżowej
    -8 żółtek
    -3 białka
    -1,5 szkl. cukru trzcinowego
    -3 łyżki kakao
    -200 ml. gęstej śmietany 18 %
    -3 łyżeczki sody
    -4 łyżeczki przyprawy korzennej
    -250 g. masła
    -400 g. miodu
    Przygotowanie:
    Mąkę i kakao wymieszaj w misce.Miód zagotuj z przyprawami.Dodaj masło i odstaw z ognia.Poczekaj aż się rozpuści i wystygnie.Śmietane wymieszaj z sodą i odstaw, zwiększy swoją objętość.Białka ubij z cukrem.Dodaj żółtka i zmiksuj.Ubitą masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj.Dodaj miód , oraz sodę i wmieszaj.Powstała masa będzie rzadka, dlatego odstaw ją do lodówki na 24 godz.
    W następny dzień.Ciasto wyłóż na blat dodaj trosze mąki i zagnieć.Odrywaj niewielki kawałek ciasta , uformuj rękoma kształt kulki i lekko rozpłaszczna blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.Tak przygotowane 120 sztuk pierniczków piecz w 180 st.C ok.12 min.Po upieczeniu i wystygnięciu udekoruj lukrem.Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Danie świąteczne jakie mogłabym zaproponować to gołąbki z grzybkami i ryżem pełnoziarnistym podane z niezwykle aromatycznym sosem grzybowym :) Dlaczego gołąbki i dlaczego akurat takie? U mnie w domu Święta pachną głównie korzennymi przyprawami, smażoną rybką, kapustą, słodyczą z wypieków i właśnie grzybami. Grzyby pochodzą z domowej suszarni :D Są naturalne, prosto z lasu, suszone w cieple promieni słonecznych. Takie grzybki nadają prawdziwego smaku i zapachu domowym potrawom. Tak, więc pierogi pierogami, ale gołąbki muszą być :D Jako że, staramy się odżywiać zdrowo zawsze wybieramy do tego dania ryż pełnoziarnisty. Nie dość, że wzbogaca nasze potrawy w cenne właściwości zdrowotne to i syci na dłużej, dzięki czemu nie decydujemy się na kolejny kawałek makowca :D

    Z okazji urodzin Pani bloga, pozostając już przy temacie ryżu przygotowałabym zdrowy tort czekoladowy wykonany, uwaga :D z ryżu brązowego i soczewicy :D Mam nadzieję, że lubi Pani poznawać nowe smaki i nie boi się ciekawych, czasem lekko dziwnych pomysłów na różnego typu potrawy :) Tort jest genialny! Podczas konsumpcji nikt nie zorientował się, że został wykonany z ryżu i soczewicy :D Był przepyszny, bardzo delikatny, mięciutki, a każdy kęs rozpływał się ustach :) Uwielbiam piec torty dla mojej rodziny, znajomych, więc i takim słodkim ciachem obdarowałaby Panią w tym szczególnym dniu :) Dlaczego taki tort? Chciałabym, aby w dniu urodzin mogła Pani spróbować czegoś nowego (zakładam, że takiego tortu jeszcze Pani nie jadła :D), dziwnego, ciekawego, innego a zarazem zdrowego. Nawet gdyby nie zasmakował (choć wykluczam takie zdarzenie) to byłby to taki "pierwszy raz" :D Ponad to tort idealnie wpasowuje się w nazwę Pani bloga. Czerwone truskawki, kakaowe ciasto i biały krem - toż to "kolorowo w kuchni" przecież :D

    Serdecznie pozdrawiam
    W razie zainteresowania przepisy można znaleźć u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam :) od około roku nauczyłam się przygotowywać mnóstwo potraw z kasz, u mnie królują kasza jaglana i gryczana. Robię z nich tarty, ciasta, ciasteczka, tartaletki, serniki oraz wytrawne potrawy. Ciężko mi w takim razie wybrać określoną potrawę, żeby Ci ją przedstawić. Gdyby to zależało ode mnie pojawiło by się tu coś słodkiego (uwielbiam, kocham i jestem uzależniona). Przedstawię Ci jednak potrawę, dzięki której mój narzeczony (który na zdrowe jedzenie nawet nie patrzy, bo podobno gryzie i szczypie w oczy), powiedział "kurde... ale to jest zajebiste! " . I wtedy urosłam o jakieś 10 cm, wypięłam pierś do przodu i zapisałam ten eksperyment na stałe w moim zeszyciku kucharskim :)

    Do przygotowania swojej francuskiej rolady z kaszą gryczaną, grzybami i kurczakiem użyłam gotowego już ciasta francuskiego. Posmarowałam ją rozbitym jajkiem. Wyłożyłam nadzienie, które przygotowałam z osobno podsmażonych z cebulą i porem leśnych grzybów, kurczaka podsmażanego w domowej przyprawie gyros oraz ugotowanej kaszy gryczanej. Wszystko doprawiłam obfitą ilością rozgniecionych w moździerzu przypraw: zielem angielskim, rozmarynem, słodką papryką, imbirem, gałką muszkatołową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Na masy wbiłam 2 jaja, aby się dobrze w roladzie trzymała. Zawinęłam, i upiekłam :) Podałam na ciepło, pokrojoną w grube pasy, z domowym sosem czosnkowym i keczupem.

    Ślicznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja na urodzinowy obiad przygotowałabym pieczonego indyka podanego z kaszą jaglaną w sosie z pomarańczy i tymianku, lub kuskus ze świeżym bobem, szpinakiem i fetą a na deser - pudding z ryżu z mlekiem kokosowym i malinami oraz zieloną herbatę :) Ale zrobiłam się głodna :)

    Pozdrawiam i życzę Zdrowych Świąt!
    Ania (sticzusia@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis urodzinowy na konkurs
    WYTRAWNE GOFRY
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka (osobno żółtka i białka)
    świeżo zmielony pieprz

    Dodatki:
    Rukola
    Szynka parmeńska
    Gruszka
    Ser brie
    Winogrono różowe
    Orzechy pistacjowe

    Krem balsamiczny(balsamico): szklanka brązowego cukru, szklanka octu balsamicznego
    Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, szybko rozprowadzamy go tak żeby był równomiernie rozłożony. Cukier zacznie karmelizować. Tak topiącego się cukru nie mieszamy bo powstaną nam grudki w sosie. Gdy uzyskamy już karmel ocet balsamiczny i mieszamy aż zgęstnieje. Przelewamy do naczynia. Patelnie od razu zalewamy wodą.
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, olej i żółtka i zmiksować na gładką masę W osobnej misce ubić białka (białka nie mogą zawierać cząstek żółtek). Dodać ubitą pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty. Studzić na kratce. Jeśli chcemy aby gofry były ciepłe I chrupiące wkładamy na ok 10 minut do piekarnika. W tym czasie myjemy rukolę, kroimy gruszkę, ser i winogrona. Na gofra kładziemy kolejno rukolę, szynkę parmeńską, ser brie, gruszkę, winogrona. Posypujemy orzeszkami I polewamy kremem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  26. A mi ślinka cieknie na myśl o aromatycznym, staropolskim pierniku, przełożonym waniliowym kremem z kaszy manny Kupiec i własnej roboty powidłami z czarnej porzeczki. Korzenny aromat Świąt okraszony delikatnością wanilii i muśnięty nieco kwaskowym, letnim wspomnieniem lata :)
    Taki piernik piekła kiedyś Babcia a potem zajadaliśmy się nim wspólnie ze św. Mikołajem rozpakowując prezenty przy choince :) Było cudnie :)

    Ewa
    emill1@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Tradycje świąteczne w moim domu zawsze były inne, zdrowsze, ze względu na moje pewne dolegliwości trawienne ;) Nie znam więc z wigilii smażonych ryb, ciężkich grzybowych zup, deserów z kremami... Ale wcale nie oznacza to, że wigilie miałam nudną! Po prostu moje wspomnienia są odmienne od większości osób, niemniej równie pyszne, a maja także ta przewagę że są naprawdę lekkie i zdrowe i nikomu ból brzucha w święta nie grozi ;) Na święta, razem z firmą kupiec przygotowałabym takie oto menu:
    Na początek:
    - zupa-krem z buraka z konfiturą z czarnej porzeczki (idealny balans smaków!), podany z pasztecikami drożdżowymi z pełnoziarnistej mąki, wypełnionymi trojakim farszem (do każdej porcji zupy po 3 paszteciki): kasza gryczana+twaróg+mięta, feta+szpinak+kasza jaglana, sos pomidorowy+ryba+kasza jaglana

    - pierogi z nadzieniem śledziowym, polane sosem pomidorowym (farsz z wymoczonych śledzi, jajek ugotowanych na twardo, szczypiorku i namoczonych rodzynek, a sos pomidorowy - zredukowana passata doprawiona na słodko-kwaśno)

    Na danie główne podałabym
    - filet z folii upieczony w foliowej papilotce, w towarzystwie musu z kaszy jaglanej doprawionej czosnkiem niedźwiedzim (kasza zblendowana z odrobiną mleka na mus, doprawiona solą, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, sosem sojowym i łyżką dobrego masła) oraz sosu piernikowego (zblendowane pierniki bez polewy, kilka orzechów, miód, sok z cytryny i mleko do uzyskania konsystencji sosu, można doprawić rumem jeśli ktoś może), dotego młode marchewki lekko tylko podgotowane, a całość posypana płatkami migdałów... Pyszne, lekkie a jakie świąteczne!

    Gwoździem programu byłby desery bo słodkie, ale lekkie i zdrowe!!
    - muffinki z kaszy jaglanej (mielimy kasze na make et voila!) z pomarańczami, cynamonem i imbirem, nasączone syropem korzennym

    - tort z kremem jogurtowym. Niby nic, ale... Ciasto biszkoptowe jest na bazie mąki jaglanej, ziemniaczanej i gryczanej (ziemniaczana jest niezbędna żeby ciasto bezglutenowe miało lepsza konsystencję, nie rozpadało się tak bardzo, a pozostałe mąki to zmielona w młynku do kawy kasza), zaś pod kremem z dobrego jogurty posłodzonego i usztywnionego żelatyną, znajdziemy konfiturę marchewkowo-pomarańczowo-cynamonową, a górę oblepimy marcepanem! W końcu to tort i to świąteczny, odrobinkę zaszaleć można...

    Jak widać moje dietetyczne święta z dzieciństwa mają odzwierciedlenie także dzisiaj :) Przygotowuję mało tradycyjne ale zdrowe potrawy i zawsze staram się aby ich składniki jak najbardziej kojarzyły się ze świętami :) Firma Kupiec ma tu spore pole do popisu! Znajomi zawsze proszą o przepisy na te dania, więc są chyba smaczne, tak myślę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja propozycja na danie urodzinowe to kasza gryczana w sosie pieczeniowym, serwowana z pieczonym kurczakiem oraz cebulkami duszonymi w śmietanie i serku topionym.. Danie może trochę zwyczajne, ale łączy dwie miłości moich chłopców: Męża do kaszy i Synka do kurczaka. Zadowolenie najbliższych jest dla mnie najważniejsze, a taki prosty i zdrowy posiłek spożyty z Rodzinką smakuje jak największa uczta XD

    OdpowiedzUsuń
  29. A ja przygotowałabym mój popisowy świąteczny deser - Krem piernikowy ze świątecznie marynowanymi suszonymi owocami. Ten deser nie tylko wspaniale wygląda ale i cudownie, świątecznie smakuje. Idealny na zakończenie uroczystego obiadu lub kolacji.
    Potrzebujemy:
    600 ml wody
    1 kora cynamonu
    5 goździków
    4 łyżki miodu
    1 laska wanilii
    1 łyżka mąki kukurydzianej

    500 g mieszanych suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki, banany, żurawina)

    Krem piernikowy:
    2 łyżeczki żelatyny
    2 jajka
    1 łyżka miodu
    100 g pierników
    150 g śmietany kremówki

    600 ml wody zagotować z korą cynamonu, goździkami, miodem i laską wanilii. Zostawić na około 15 minut, aż napar naciągnie. Po tym czasie z naparu odsączyć na sicie przyprawy korzenne i laskę wanilii. Świąteczny napar ponownie zagotować i dodać do niego rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą. Ciągle mieszając ponownie zagotować i gotować jeszcze chwilkę. Suszone owoce lekko pokroić i dodać do zagęszczonego naparu. Odstawić, aż owoce zmiękną i nasiąkną przyprawami. Żelatynę
    namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Jajka ubić razem z miodem w garnku na parze, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Masę jajeczną odstawić do przestygnięcia. Pierniki rozdrobnić w rozdrabniaczu blendera. Do przestudzonej masy jajecznej dodać zmielone pierniki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Krem przełożyć do kokilek lub foremek na muffinki i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny do przestygnięcia. Na głęboki talerz lub do
    miseczki nałożyć marynowane suszone owoce, na owoce wyłożyć zimny mus piernikowy. Deser posypać odrobiną cynamonu zmiksowanego z brązowym cukrem lub rozdrobnionymi piernikami. Wspaniały świąteczny deser gotowy.

    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Zapomniałam dopisać, że 1 łyżka mąki kukurydzianej Kupiec oczywiście.
    Pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  31. Moja propozycja to i świąteczne i urodzinowe słone przekąski, które swoim smakiem i wyglądem zachwycą każdego. To bardzo eleganckie przekąski - sprawdzą się więc na każdym eleganckim przyjęciu.
    Proponuję ciastka z grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
    - 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej Kupiec
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody
    - szczypta soli
    - olej lub oliwa do smażenia
    - 50 g startego żółtego sera

    Do garnka wsypujemy kaszkę kukurydzianą Kupiec, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser i polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty, grillujemy na patelni na odrobinie oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
    Pasta:
    Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. dziękuję wszystkim za zgłoszenia, wyniki postaram się opublikować jeszcze dzisiaj... ale najpierw muszę przeczytać wszystkie zgłoszenia :)

    OdpowiedzUsuń