piątek, 30 stycznia 2015

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1/3 cytryny,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • kawałek pora,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Przygotowanie:


Kapustę kroimy na desce, tak co 3 cm.  Przekładamy ją do miski. Dodajemy starte na tarce marchewki i starte jabłko (bez skórki).  Por (ok. 6 cm kawałek) kroimy w kosteczkę. Następnie polewamy kapustę oliwą  z oliwek i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.


1 komentarz: