Składniki:
- 1 kg kaszy jaglanej,
- gorąca woda do płukania.
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQIIalHgQqN66tM0rdvta131U0b4j3Rs6_zepVfc3EKm6QXo6HyLCBnEE-53MyaBk3f31xBuKJpjz0b24Vp38vXxUqaAPXsHAH84OMpAAzpuzqNgN-aPF9VpNkYqeZD8mC6RDF6cZBhx8/s280/DSC_2101.JPG)
Kaszę wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i płuczemy pod bieżącą wodą z kranu. Woda im cieplejsza tym lepiej. Płuczemy tak długo, aż woda spływająca z kaszy będzie przezroczysta. Kaszę na koniec przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do ocieknięcia. Kaszę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni i suszymy kaszę przy lekko otwartych drzwiczkach. Co 5-10 minut mieszałam kaszę, tak żeby równo się podsuszyła. Cały czas suszenia to ok. godzinę. Następnie, gdy kasza ostygnie mielimy ją w młynku lub stojącym blenderem na mąkę. Przekładamy do szczelnego pojemnika.
Przepis zaczerpnięty z strony
Olga Smile
Super przepis na domową mąkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! Co można ugotować/upiec z takiej mąki? :)
OdpowiedzUsuńciastka, ciasto, placki - co tylko dusza zapragnie ;)
UsuńSuper, szybko i łatwo można zrobić domową mąkę :-) ja kiedyś robiłam z niej placki, pyszne były :-)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że tak łatwo zrobić mąkę jaglaną, świetnie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna jest taka mąka;)
OdpowiedzUsuń