Przepis na ten suszony schab znalazłam na blogu
Joli. Najpierw schabik spędził trochę czasu w lodówce, później sobie tydzień wisiał, a dzisiaj został rozkrojony i skonsumowany :)
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki soli + 1 łyżka soli do peklowania,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 pończocha.
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGM0MEFsu3QwmHK4x1Pyv7IlVQvRK0CSsJpu81pOB56EUTWE41kxmPJ2IuF9DR_0CVL4MsOUGmcKIX_th_MEK2dTFgxbMzDttvcTYzrHumZiyHioYxyMaNCTiksehZEsUA2P61QTWuJUA/s1600/DSC_2016.JPG)
Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Obtaczamy dokładnie w cukrze i odstawiamy na 24 godziny do lodówki- co kilka godzin wylewamy powstały sok z mięsa. Po dobie myjemy mięso, osuszamy i obtaczamy w soli wymieszanej z solą do peklowania. Ponownie odstawiamy do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin wylewamy sok z mięsa. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w przyprawach (ja swój schabik obwiązałam sznurkiem, żeby nadać mu ładniejszego kształtu, ale nie jest to konieczne). Wkładamy schab do pończochy (nowej) i wieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na tydzień. Należy kroić w cieniutkie plasterki. Smacznego :)
Hey,
OdpowiedzUsuńZbieram chetnych do akcji " Badz fit , na co dzien i od święta". Akcja polega na wykonaniu dwóch dań kuchni fit , w wersji codziennej i na świateczny obiad. Dania przygotujemy w dniach 20,21,22 lutego, publikacja na blogach w dniu 24.02.2015r. godz. 19:30.
Osoby chetne zapraszam na mojego bloga : www.krzywkromeczka.blogspot.com i wpisanie się na listę chętnych w poscie na w.w temat.
Pozdrawiam i zachecam do udziału.
Fajny pomysł, też muszę taki przygotować:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, już kiedyś o nim słyszałam. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńteż taką robię, super przepis
OdpowiedzUsuńMój dzisiaj idzie do pończochy :-), co z tego wyjdzie dam znać :-))))))))
OdpowiedzUsuńelżbieta
Wyszedł super,....Polecam :-)
OdpowiedzUsuńElżbieta
bardzo się cieszę, że się udało i smakowało :)
Usuńrobie podobny, ale do koncowej obsybki dodaje czosnek....jest sup
OdpowiedzUsuńer
nie mam soli peklowanej a musi byc koniecznie?????
OdpowiedzUsuńtak, musi być :)
UsuńA w lodówce ma być przykryte ?
OdpowiedzUsuńMożna przykryć folią by zapachy nie przenikały.
Usuń