wtorek, 28 kwietnia 2015

Babeczki z orzechowym kremem

Składniki:

  • 100 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 śmietan fix,
  • 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello,
  • orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello.

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach.

Podczas pieczenia ubijamy schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem. Gdy śmietana zacznie mieć gęstą konsystencje dodajemy krem mleczny migdał i miksujemy, aż do jego rozprowadzenia. Możemy dodać trochę cukru, jeśli lubimy słodkie śmietany. Przekładamy ubitą śmietanę do szprycy i wyciskamy na schłodzone babeczki. Na koniec dekorujemy orzechem w czekoladzie.

10 komentarzy: