Pyszna i szybka sałatka na różnego rodzaju przyjęcia z brokułów i fety polana sosem czosnkowym i pospana prażonymi płatkami migdałów.
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1/2 sera feta,
- 100 g naturalnego jogurtu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 garść płatków migdałowch.
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSuonZGFHjFH6_RBB5WQ1O5tyeKHBrCsGr6JxYovFwPynjgw9W8uDJ3l6WftPQ2GoKrEG6_rMapqtMKiQyva89YQHQQzCB5uTLiVhohUM_hILzMXsEBOCFP-yfx-eNBP-LpOKSnmOhCQk/s280/DSC_2412.JPG)
Różyczki brokuła gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ser feta kroimy w kostkę i układamy z brokułem na półmisku. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze jak sos wcześniej schłodzimy i trochę się przegryzie. Polewamy nim sałatkę. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Posypujemy nimi brokuły przed podaniem.
Brokuły podałam na
Porcelana Bogucice
Oj uwielbiam takie brokuły, często je robię :-)
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJedna z moich ulubionych sałatek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTo mi się podoba- zdrowo, smacznie i apetycznie. Uwielbiam fetę, jestem wręcz od niej uzależniona. Dlatego jak dla mnie to danie wydaje się idealne. Świetna inspiracja. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ;)
UsuńBardzo często robię taką sałatkę. Ja gotuję brokuły 4 min.(od wrzucenia do wrzącej wody),następnie schładzam. Zamiast migdałów można też dać orzechy włoskie.Są lekko chrupiące i mają piękny kolor.
OdpowiedzUsuń