wtorek, 12 maja 2015

Zupa botwinka

Będąc na ryneczku nie mogłam przejść obojętnie obok botwinki, od razu w moim koszyku znalazły się jej 2 pęczki i pęczek koperku ;)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • 2 litry bulionu (u mnie drobiowy),
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Wraz z pokrojonymi łodygami wrzucamy do bulionu i gotujemy (niektórzy dodają też liście botwinki). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupki (możecie osobno je ugotować, ja gotuję wszystko razem :)) Marchewkę i pietruszkę, obieramy,ścieramy na tarce i hop siup do zupki :) Po 20 minutach jak ziemniaczki i botwinka są już miękkie przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu dodajemy śmietankę i koperek.

Zupkę podałam na Porcelana Bogucice

9 komentarzy:

  1. Jem co roku zupę z botwinki, jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och tak, botwinka o tej porze roku to pozycja obowiązkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Obowiązkowa pozycja w wiosennym menu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdy blog dietetyczny powinien mieć dział, który zawierałby przepisy na zdrowe zupy. To przede wszystkim zdrowy, ale i ciepły posiłek, który każdy z nas powinien zjeść w ciągu dnia. Idealnie uzupełnia braki witamin i mikroelementów.

    OdpowiedzUsuń