środa, 5 sierpnia 2015

Naleśniki z kaszy gryczanej


Naleśniki z kaszy gryczanej - robiliście kiedyś? Jak nie to koniecznie musicie spróbować, dodałam tylko wodę, szczyptę soli i cukru do smaku. Ważne jest by była to kasza niepalona. Przepis znalazłam na stronie: smakoterapia.

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej niepalonej,
  • ok. 1 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • frużelina wiśniowa.
  • posypka beza z truskawką Dr Oetker.

 Przygotowanie:

 Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą na kilka godzin lub na całą noc. Następnie odlewamy wodę i miksujemy kaszę blenderem. Dolewamy świeżą wodę, tak by była konsystencja rzadkiego ciasta naleśnikowego. Dodajemy cukier i sól. Na rozgrzany olej wylewamy łyżką ciasto i smażymy naleśniki. Ja moje podałam z frużeliną wiśniową i posypałam posypką beza z truskawką.


6 komentarzy:

  1. Z koszy gryczanej naleśniki to całkiem ciekawy pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie naleśniki sa moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam, mam przepis ale nie miałam czasu zrobić.
    Super pomysł, muszę zrobić na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takich nigdy, trzeba NADROBIĆ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takich nie jadłam. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń