niedziela, 17 stycznia 2016

Churros

Churros, czyli tradycyjny, hiszpański wypiek wyciskany ze szprycy wprost na rozgrzany olej. W Hiszpanii można je dostać na ulicach, często są podawane z płynną czekoladą.


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  •  szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie: 

W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ok. 7 cm kawałki ciasta na rozgrzany olej. Po usmażeniu przekładamy na ręcznikowy papier i smażymy kolejną partię churros. Można maczać je w płynnej czekoladzie lub posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. WYśmienite są w smaku -potwierdzam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię :) Piękne ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o tym, ale wygląda smakowicie ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłem churros pierwszy raz w Hiszpanii, pyszna przekąska. Próbowałem zrobić w domu, niestety smak nie był idealnie odwzorowany, ale i tak były dobre. Najlepiej smakują z nutellą.

    OdpowiedzUsuń