środa, 20 stycznia 2016

Dietetyczna roladka ze schabu ze szpinakiem, kiełbaską i kozim serem

Dzisiaj na obiad coś dietetycznego, lekkiego, a zarazem coś czym można się najeść i może być bardzo smaczne :) Mój przepis bierze udział w akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz pozbawione zbędnych tłuszczy nasyconych. W takich daniach powinno się "przemycić" zdrowe warzywa czy owoce. Dlatego od razu na myśl przyszedł mi schab gotowany na parze, który bardzo lubię, żeby danie trochę urozmaicić zrobiłam roladkę ze szpinakiem, kiełbasą i kozim serem. Mięso podałam z mini marcheweczkami i kaszą jaglaną. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia


Składniki:

  • 500 g schabu bez kości Sokołów,
  • kawałek kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów,
  • 300 g szpinaku,
  • 4 plasterki sera koziego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sól morska,
  • pieprz biały,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 300 g mini marchewek.

Przygotowanie: 

Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy go wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm połączenia. Rozkładamy i rozbijamy na jeden, duży kawałek. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Schab układamy na folii aluminiowej. Układamy na nich plasterki sera koziego, szpinak i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Mięso zwijamy w roladki i owijamy folią aluminiową. Gotujemy ok. 30 minut w parowarze. Piętro wyżej wysypujemy marchewki, które też gotujemy na parze. Kaszę jaglaną przesypujemy do rondelka i dolewamy 2 szklanki wody- gotujemy na małym ogniu. Kaszę można delikatnie osolić.


3 komentarze: