środa, 13 stycznia 2016

Gniazdka czyli pączki wiedeńskie

W cukierni można je znaleźć pod różnymi nazwami: pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie czy po prostu gniazdka. Przepis na nie jest bardzo prosty, są wykonane z ciasta parzonego. Choć w smaku są bardzo słodkie, to w samym cieście nie ma cukru, całą słodycz dodaje im lukier. A takie gniazdka są pyszne :)


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  •  szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • lukier.

Przygotowanie: 

W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wycięte kwadraty (10x10cm) z papieru do pieczenia wyciskamy ciasto w formie kółka. Ja zrobiłam podwójne kółka, czyli jedno na drugim (zdjęcie niżej)- tak by gniazdka były wyższe. Na rozgrzany olej w garnku kładziemy papier z gniazdkami (ciastem do oleju) i wyjmujemy papier, który łatwo odchodzi od ciasta jak dostanie temperaturę. Gniazdka przewracamy na drugą stronę po zarumienieniu. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu lukrujemy.

Gniazdka podałam na desce z Graciarni





Z przygotowania:








6 komentarzy: