wtorek, 26 stycznia 2016

Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową

Dzisiaj zagościła u Nas pyszna cebulowo-porowa zupka z nutką słodyczy wydobytej z cebuli. Podana z grzanką zrobioną z bagietki  i sera cheddar. Po prostu musicie spróbować to połączenie - u mnie niebawem powtórka tej zupki :)


Składniki:

  • 500 g cebuli,
  • 300 g pora,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • kilka kromek bagietki,
  • 50 g startego ser cheddar,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano. 

Przygotowanie: 

Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika podajemy od razu z zupką.


1 komentarz: