Rogaliki budyniowe - kruche, rozpływające się w ustach. Gdy zasmakuje Wam taka wersja rogalików to możecie pokombinować dodając np. budyń toffi lub czekoladowy zamiast budyniu waniliowego.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej Młynomag,
- 100 g cukru,
- 120 g masła,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 1-2 kropelki olejku waniliowego,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy sypkie składniki (w tym budyń w proszku) i dodajemy śmietanę, olejek, żółtka i masła. Zagniatamy, im krócej tym rogaliki będą bardziej kruche. Ciasto schładzamy ok. 15-20 minut w lodówce. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy między dłońmi i nadajemy kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńalez smakowite
OdpowiedzUsuńZ podobnego przepisu robię kruche ciasteczka budyniowe ;) Tyle tylko, że wycinam kształty foremką. A te rogaliki wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńA co z budyniem , po prostu zrobić tradycyjnie i jakoś włożyć do środka rogalików ? Bo nie jest o tym wogóle wspomniane :)
OdpowiedzUsuńbudyń dodajemy w proszku do pozostałych suchych składników- już poprawiłam w przepisie :)
UsuńNiezwykle smakowicie sie prezentuja ;) lubie to ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńBardziej takie księżyce wyszły :D Wspaniale muszą smakować :)
OdpowiedzUsuń