czwartek, 18 lutego 2016

Rogaliki budyniowe

Rogaliki budyniowe - kruche, rozpływające się w ustach. Gdy zasmakuje Wam taka wersja rogalików to możecie pokombinować dodając np. budyń toffi lub czekoladowy zamiast budyniu waniliowego.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej Młynomag,
  • 100 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1-2 kropelki olejku waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Przygotowanie: 

Do miski wsypujemy sypkie składniki (w tym budyń w proszku) i dodajemy śmietanę, olejek, żółtka i masła. Zagniatamy, im krócej tym rogaliki będą bardziej kruche. Ciasto schładzamy ok. 15-20 minut w lodówce. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy między dłońmi i nadajemy kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. Z podobnego przepisu robię kruche ciasteczka budyniowe ;) Tyle tylko, że wycinam kształty foremką. A te rogaliki wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z budyniem , po prostu zrobić tradycyjnie i jakoś włożyć do środka rogalików ? Bo nie jest o tym wogóle wspomniane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń dodajemy w proszku do pozostałych suchych składników- już poprawiłam w przepisie :)

      Usuń
  3. Niezwykle smakowicie sie prezentuja ;) lubie to ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardziej takie księżyce wyszły :D Wspaniale muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń