Składniki:
- 4 szklanki mąki,
- 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki oleju,
- szczypta soli.
- do posmarowania: 1 jajko,
- miska aluminiowa lub foremka do babki o średnicy 18 cm.
Przygotowania:
Mleko podgrzewamy na małym ogniu, tak by było letnie. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier, szczyptę soli. Wbijamy jajko i wlewamy letnie mleko. Ciasto zagniatamy, po chwili dodajemy olej i zagniatamy tak długo, żeby ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić masę).Miskę aluminiową owijamy z zewnątrz folią aluminiową i smarujemy folię margaryną lub lekko przecieramy olejem. Z ciasta rolujemy wałeczki, które układamy na misce odwróconej do góry dnem.
Kolejne wałeczki z ciasta przekładamy poziomo- raz pod jednym paskiem z ciasta, a raz na górze i tak na zmianę. Drugą warstwę robimy odwrotnie, czyli jak zaczynaliśmy przekładać pod spodem, to kolejny wałek z ciasta przekładamy od góry.
Na drugiej misce takiej samej wielkości (też obłożonej folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem) układamy warkocz zrobiony z trzech wałeczków z ciasta- to będzie rączka koszyczka.
Jeśli nie macie drugiej metalowej miski to możecie użyć blaszki do babki lub miski żaroodpornej, ewentualnie upiec drugi raz na tej samej misce.
Koszyczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Rączkę koszyczka mocujemy na wykałaczki.
Zainspirowałam się przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki
Warto było w końcu spróbować :) Wyszedł piękny!
OdpowiedzUsuńNasza siostra zawsze robi taki koszyczek :) Naprawdę pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSuper Aguś, może i ja kiedyś w końcu upiekę :-)
OdpowiedzUsuńCudeńko, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńA jak później połączyć rączkę z koszyczkiem?
OdpowiedzUsuńNajlepiej wykalaczkami ☺
Usuńwłaśnie piekłam na wielkanoc i wyszły super tylko ucho nie chciało mi sie za bardzo trzymac na tych wykałaczkach
OdpowiedzUsuń