niedziela, 19 czerwca 2016

Pieczone młode ziemniaczki w piekarniku

Młode ziemniaczki z piekarnika- smakują tak dobrze, jak ziemniaki pieczone w ognisku ;) Często robię takie ziemniaczki, gdy na obiad mam coś z piekarnika- typu kurczak, żeberka czy pieczeń. Wtedy godzinę przed końcem pieczenia mięsa przygotowuję takie ziemniaczki i pieką się razem z mięsem.


Składniki:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków (małych),
  • 3 łyżki oleju,
  • sól.

Przygotowanie: 

Ziemniaczki im mniejsze tym szybciej się upieką, takie najmniejsze będą upieczone już po 40 minut, a większe po około godzinie. Ziemniaki (nie obieramy ich) dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy olejem i posypujemy solą, dobrze wcieramy w ziemniaczki olej i sól. Takie ziemniaczki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni od 40 do 60 minut. Ja zazwyczaj wkładam 40-60 min (w zależności od ich wielkości) przed końcem pieczonego mięsa w piekarniku. Co jakiś czas obracamy ziemniaczki, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków ich miękkość.

Można także posypać je słodką papryką lub wymieszać z rozmarynem czy tymiankiem.


3 komentarze:

  1. Takie ziemniaczki muszą być pyszne- jutro też takie zrobię :) kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i często takie robię. Lara

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham ziemniaki, a te super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń