wtorek, 15 listopada 2016

Kluski leniwe. Pierogi leniwe.

Gdy brak mi pomysłu na obiad, a w lodówce mam biały ser to powstają kluski leniwe :) Pyszne i proste do zrobienia, nie jednej osobie pewnie kojarzą się z dzieciństwem :)

Składniki:

  • 250 g białego sera (półtłusty),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Przygotowanie: 

Na stolnicy zagniatamy ser z jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski.  Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej. Mieszamy. Kluski polewamy taką zasmażką i posypujemy cukrem.



3 komentarze: