Składniki:
- 250 g białego sera (półtłusty),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Na stolnicy zagniatamy ser z jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej. Mieszamy. Kluski polewamy taką zasmażką i posypujemy cukrem.
Nikt nie kocha leniwych tak bardzo jak ja;)
OdpowiedzUsuńSą pyszne☺
UsuńPrzepyszne☺
OdpowiedzUsuń