czwartek, 1 grudnia 2011

Tarta ananasowa

składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki,
125 g margaryny,
1 jajko,
6 łyżek cukru,

krem:
250 g mascarpone,
100 ml kremówki,
1 żółtko,
2 łyżki cukru pudru,

dekoracja:
1 ananas w puszce,
posypka czekoladowa,
1/2 kaki,
płatki migdałów,
wafelki czekoladowe.



PRZYGOTOWANIE:

 Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie smarujemy formę do tarty margaryną. Następnie wałkujemy ciasto i rozkładamy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy. Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były środkiem ananasa). Następnie posypujemy wkoło płatkami migdałowymi, po całości posypką czekoladową. Dekorujemy wafelkami.

2 komentarze:

  1. chciałabym zobaczyć to ciasto w przekroju. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piniata to jest tarta, więc w przekroju widać tylko ciasto kruche i krem, ale postaram się wstawić dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń